witaminy - C

Witaminy – C


W zimnych porach roku, w okresie wirusowych chorób układu oddechowego, kiedy trzeba ożywić i wzmocnić organizm, niezbędne okazuje się zażywanie witaminy C pochodzenia naturalnego. Odpowiednie ilości kwasu L-askorbinowego (witamina C) można uzyskać z pożywienia. Rano dobrze jest zjeść trochę cytrusów lub wypić szklankę świeżo wyciśniętego soku. Lub spożyć: 12 g dzikiej róży, 60 g jagód rokitnika, 80 g jagód czarnej porzeczki, 200 g czerwonych porzeczek, 250 g brukwi, 230 g białej kapusty, 330 g agrestu. Jednak niewiele osób stosuje się do takich zaleceń i wykazuje oznaki niedoboru kwasu L-askorbinowego.

Jak wspomóc swój organizm? Na szczęście na rynku dostępne są suplementy diety takie jak naturalna witamina C produkowana z ekstraktów owocowych. Najefektywniej wchłania się witamina C w proszku do rozpuszczenia w wodzie oraz pastylki do ssania. To suplementy diety stworzone na bazie naturalnych składników, najczęściej witamina C pozyskiwana jest z ekstraktów: cytrusów, aronii, dzikiej różny, aceroli.

Jakie korzyści daje organizmowi?

Chroni komórki przed wolnymi rodnikami.

Wzmacnia naczynia krwionośne.

Wspiera odporność organizmu w czasie zachorowań na infekcje wirusowe.

I wiele innych.

Składniki suplementu diety w postaci witaminy C naturalnego pochodzenia są doskonała profilaktyką miażdżycy oraz występowania różnych przejawów reakcji alergicznych. Bioflawonoidy cytrusowe stanowią niezwykle silne związki obecne w pomarańczach, cytrynach, mandarynkach, grejpfrutach. Witamina C jest ważna dla wzrostu i regeneracji tkanek w całym organizmie. Przy jej pomocy syntezowany jest kolagen biorący udział w regeneracji komórek skóry, chrząstek, zębów.

Natomiast acerola pobudza układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał broniących nasz organizm przez wszelkimi wirusami. Dzika róża skutecznie rozprawia się z infekcjami wirusowymi, stanami zapalny dróg moczowych. Wykazuje właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, obniża temperaturę ciała. Odporność organizmu doskonale stymuluje również ekstrakt z aronii.

Witamina C pochodzenia naturalnego pełni wiele funkcji w organizmie

Witamina C pełni ważne funkcje dla ochrony organizmu człowieka:

witaminy - CJest ważnym przeciwutleniaczem, ponieważ jej cząsteczki zmniejszają tworzenie i funkcjonowanie cząsteczek tlenu, które tworzą proces utleniania w organizmie. Witamina C pomaga również w regeneracji witaminy E, która według ostatnich badań ma taką samą zdolność antyoksydacyjną.

  • Zmniejsza prawdopodobieństwo chorób układu krążenia.
  • Jest ważnym elementem syntezy karnityny, dopaminy i kolagenu, które nadają skórze elastyczność, siłę oraz dba o dobrą kondycję zębów i dziąseł.
  • Bierze również udział w metabolizmie żelaza, miedzi i kwasów żółciowych, metabolizmie kwasu foliowego i niektórych aminokwasów.
  • Chroni również organizm przed metalami ciężkimi. Przykładem jest dym papierosowy zawierający ołów.

Stymulując białe krwinki, pomaga niszczyć bakterie i wytwarzać niezbędne przeciwciała, które chronią układ odpornościowy. Proces ten zapobiega rozprzestrzenianiu się infekcji.

  • Pobudza interferony, które są ważną częścią procesu regulacji układu odpornościowego, ponieważ chronią organizm przed infekcjami wirusowymi.
  • Opóźnia miażdżycę i odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
  • U osób z astmą jej stosowanie zmniejsza częstotliwość ataków.

Suplementy diety w postaci witaminy C naturalnego pochodzenia przyjmuje się doustnie w trakcie lub bezpośrednio po posiłku. Dzięki temu związek jest najefektywniej wchłaniany i pomaga w lepszym wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia. Wskazane jest przyjmowanie suplementu o tej samej porze dnia.

Witamina C spowalnia starzenie się i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych

Wraz z wiekiem w organizmie gromadzą się wolne rodniki. Są to cząsteczki zawierające w swoim składzie tlen, które mają jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Są niestabilne i mają tendencję do łączenia się z innymi cząsteczkami, takie łańcuchy reakcji nazywane są utlenianiem. Proces ten przyspiesza starzenie się organizmu i może powodować wiele chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroba Parkinsona i Alzheimera oraz nowotwory. Przeciwutleniacze, substancje, które oddają im dodatkowy elektron i zamieniają je w stabilne cząsteczki, pomagają zatrzymać akumulację wolnych rodników. Badania potwierdzają, że przyjmowanie w ciągu dnia 500 mg witaminy C naturalnego pochodzenia w dużym stopniu zredukuje wolne rodniki.

Witamina C pochodzenia naturalnego wzmacnia układ odpornościowy i skórę

Witamina C wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami zapalnymi i zakaźnymi. Pobudza produkcję białych krwinek, których zadaniem jest zabezpieczenie organizmu przed infekcjami. Stymuluje produkcję substancji chroniących skórę przed agresywnym środowiskiem zewnętrznym. Oprócz udziału w syntezie kolagenu działa jednocześnie w kilku kierunkach: pomaga skórze skutecznie chronić się przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, lepiej radzić sobie z oparzeniami i stanami zapalnymi oraz neutralizować rakotwórcze działanie promieniowania słonecznego.